Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Raskovnik. Ένα ..θρυλικό βοτάνι στην βαλκανική χερσόνησο

      Στις νοτιοσλαβικές (κυρίως)  μυθολογικές παραδόσεις και τη ρουμανική μυθογραφία συναντάται το Ρασκόβνικ,  ένα φυτό το οποίο κατά τας..γραφάς έχει την Ιδιότητα να ξεκλειδώνει ο,τιδήποτε  κλειδωμένο , να ανοίγει ό,τι κλειστό.. Φυσικό πασπαρτού να 'ούμε .! Για να "εξισσοροποιηθεί" η  ..απιθανότητα της ιδιότητας του αυτής, οι μύθοι λένε ότι για να το αναγνωρίσει είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο από ..κοινούς ανθρώπους..Συγκεκριμένα(αόριστα) υπόγεια είδη έχουν την δυνατότητα να το αναγνωρίζουν και άρα έχουν την δυνατότητα χρήσης των πρωτερημάτων..
    Θα μου πείτε με ποια λογική κάποιο άλλο πλην του ανθρώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο φυτό..Εύλογα. Όμως θα σας παραπέμψω σε μια διαφορετική προσέγγιση για τα περί λογικής και ανωτερώτητας ειδών σε μια αλλόκοτη μα διαβολικά παιχνιδιάρικη προσέγγιση στο "Ταξιδέψτε τον γαλαξία με ωτοστόπ" του ντάγκλας άνταμς.
Η εν λόγω προσέγγιση κάνει λόγο για τα ποντίκια μας ως "πανέξυπνα υπερευφυή πανδιαστατικά όντα" με "βιτρίνα" τα όσα μας αφήνουν να βλέπουμε σε αυτά και τα σχετικά χαριτωμένα..
   Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν , γιατί να μην είναι ικανότερα στην αναγνώριση του συγκεκριμένα(διαφορετικά του ανθρώπινου ) είδους ζώα;
   Ενα από τα χαρακτηριστικά του σύμφωνα με ορισμένους μύθους ,είναι η η ανθρωπόμορφη ρίζα του, θυμίζοντας τον γνωστό σε μας μανδραγόρα(Mandrake ). 
Το σχεδόν σίγουρο είναι ότι κάθε σχεδόν κουλτούρα  δίνει τη δική της μορφή στο ρασκόβνικ καθώς και διαφορετική τοπική ονομασία. Λόγου χάρη στα σκόπια λέγεται και "γρασίδι του σκατζόχοιρου" ή στο νοτιοανατολικό Μαυροβούνιο ως "σιδεροσπάστης" κλπ.
Οι  θρύλοι και οι ιστορίες γύρω από το φυτώ αυτό , ποικίλουν και βρίσκονται εύκολα στο διαδίκτυο.. Το γεγονός ότι δεν αποτελεί καθεαυτό σπάνιο είδος, κατά τους μύθους, αλλα μόνο  δύσκολα ταυτοποιήσιμο, ισως ιντριγκάρει περισσσότερο κόσμο. 
Ίσως η λύση στην εύρεση του , να ήταν η απόκτηση και ανάθρεμα  κάποιας χελώνας ή φιδιού ακόμη και σκατζόχοιρου, με σκοπό να μας οδηγήσουν στο πολυποθητο από θησαυροκυνηγούς και μύστες, φυτό των βαλκανικών μύθων.

Εκτός αν θέλουμε να ταυτιστούμε με άλλο ένα ξενέρωτο και ..τετριμμένο μοντέλο δυτικής κοινωνίας, αυτό του κλειδαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου